Stațiunea Mamaia este situată în nordul litoralului românesc și totodată are o poziție privilegiată. Acesta este alipită municipiului Constanța și desparte lacul Siutghiol de Marea Neagră. Stațiunea se bucură să de o plajă de 7 km lungime, plajă care continuă în nord cu alți 6 km pe teritoriul orașului Năvodari.
La nord Stațiunea Mamaia se învecinează cu orașul și tot odată stațiunea Năvodari, iar la sud se află municipiul Constanța. Pe malul Mării Negre sa mai găsesc și următoarele stațiuni, Eforie Sud, Neptun, Venus, Costinești, Olimp, Jupiter, Saturn.
Lacul Siutghiol este de asemenea punct important pentru Mamaia. În vestul stațiunii acesta se întinde pe o lungime de 7,5 km și o lățime de 2,5 km. În dreptul localității Ovidiu, se află mica insulă Ovidiu pe care este amplasat și un restaurant. Pe suprafața sa se practică sporturi de apă precum schi nautic sau yachting.
Accesul în stațiune se poate face atât din municipiul Constanța, Bulevardul Constanța fiind principala arteră de circulație ce străbate întreaga stațiune dar și din orașul Năvodari străbătând Bulevardul Mamaia Nord. Aproximativ 30 de km despart stațiunea de Aeroportul Internațional Mihail Kogălniceanu.
Mamaia este construită pe un grind litoral între Marea Neagră și limanul numit Siutghiol. Acest grind are o lungime de 8 km, și o lățime de doar 300 m. Plaja este foarte lungă, are o lățime de până la 250 m, și este acoperită cu un nisip foarte fin, parte mineral, parte cochilifer.
Flora și fauna sunt foarte puțin diversificate în specii. Sunt prezente stepele dobrogene, stufărișul și plantele de apă și câteva păduri de stejar, salcie și plop. Fauna în principal este specifică zonelor maritime și fluviale, fiind în mare parte faună piscicolă.
Clima marină din stațiune vine cu o temperatura medie anuala care depășește 11°C (în luna iulie temperatura medie este mai mare de 22°C, iar în luna ianuarie aceasta este de 0°C), iar precipitațiile sunt scăzute (în jur de 400 mm anual).
Vara, cerul este mereu senin și soarele strălucește 10-12 ore pe zi. Briza marină împrospătează în permanență aerul fierbinte. Factorii de cura naturală sunt clima marină, aerosolii salini, radiația solară și apa mării, care este clorată, sulfatată, sodică, magneziană, hipotonică.
Mamaia, la nord de actuala stațiune, era inițial un sătuc dobrogean costier tipic, cu pescari greci și lipoveni, oieri români și crescători de cai tătari, denumirea provenind de la un proprietar tătar al locului din vremea stăpânirii turcești, pe nume Mamaia.
Amplasamentul actual al Mamaiei era neconstruit până în 1906, când apar primele cabine de lemn reunite sub două Pavilioane, terminate cu câte un foișor, și o punte care înainta în mare. În urma extinderii portului către plajele existente din sudul Constanței și au fost mutate "băile de mare" spre nord în actuala Mamaia. accesul turiștilor către Mamaia (mai precis spre ceea ce este acum zona Cazinoului din Mamaia), între gara Constanța și stațiune se montează o linie de cale ferată pe traseul ocupat astăzi se află Bulevardul Mamaia. Aceasta cale ferată a dispărut prin anii 1960.
Cu o capacitate de peste 20 000 de locuri de cazare, stațiunea inaugurată în 1906, numără în prezent peste 60 de hoteluri. Mamaia a devenit cea mai importantă destinație de vacanță pentru turiștii din România și nu numai, fiind stațiunea de pe litoralul romanesc cu cel mai mare număr de turiști. Destinată vacanțelor în familie, în stațiunea Mamaia turiștii dispun de terenuri de tenis și de minigolf, cinema și teatru în aer liber care găzduiește anual Festivalul National de Muzică “Mamaia
Principalele puncte de interes ale Mamaiei sunt plajele cu nisipul lor fin, cluburile care organizează petreceri atât ziua cât și noaptea, Satul de Vacanță, Parcul de distracții Aqua Magic și telegondola care te poartă deasupra stațiunii. Vezi mai multe detalii aici.