Legenda Insulei Ovidiu

Stațiunea Mamaia este cunoscută atât în tară cât și în străinătate datorită numeroaselor atracții care atrag mereu turiști, mai ales în sezonul estival. Iar dacă pe partea estică a stațiunii se află Mare Neagră pe cealaltă parte a ei este Lacul Siutghiol. Cel despre care s-au spus mereu povești și legende. 

Lacul Siutghiol se întinde pe partea vestică a stațiunii și este un alt obiectiv care merită vizitat de toți cei care ajung aici pe litoralul Mării Negre. Iar acest loc este și învăluit în legendă și mister.

Se spune că „Într-o zi, Dumnezeu și Sfântul Petru au coborât pe pământul geților, pentru a vedea starea lucrurilor. Au ajuns într-un sat plin de oameni răi, care nu au vrut însă să îi găzduiască. Singura persoană care i-a primit în casă a fost o bătrână, care nu locuia singură, ci cu un străin pe nume Ovidiu, care potrivit basmului “venise tocmai de la Rîm(Roma)… și care avea un suflet darnic și o minte tare isteață”. Bătrâna nu a avut însă ce să le pună pe masă celor doi oaspeți, pentru că singura sa avere era o vacă stearpă. Dumnezeu a făcut însă o minune, iar vaca a început pe dată să dea lapte, destul să umple toate vasele din locuință. Cu toții au băut din lapte și au mers la culcare, iar a doua zi dimineață Dumnezeu și Sfântul Petru au plecat din nou la drum. Când bătrâna a ieșit și ea din casă a văzut că se mai înfăptuise un lucru fără seamăn. Satul de oameni răi dispăruse cu totul sub apele unui lac răsărit de nicăieri, iar gospodăria bătrânei se găsea acum pe o insulă. Femeia l-a chemat pe dată pe Ovidiu să vină să vadă și el minunea iar acesta a împietrit de uimire, devenind o statuie. Oamenii din Constanța au luat această statuie și au adus-o în centrul orașului lor, unde poate fi admirată și astăzi (Piața Ovidiu). Insula bătrânei a continuat să existe și ea, fiind numită însă după numele lui Ovidiu.”

Insula se află la 500 de metri distanță de malul orașului Ovidiu și la 5 kilometri distanță de stațiunea Mamaia. Pentru a ajunge aici turiștii pot folosi vaporașele și șalupele care efectuează curse la intervale regulate (1 – 2 ore) spre insulă. O călătorie durând aproximativ 20 de minute.

Insula adăpostește un restaurant unde se poate servi masa dar și 10 căsuțe în care în care se poate petrece noaptea în condiții de 3 stele. Pe aleile ce străbat toată insula se pot face plimbări și admira vegetația stufoasă a insulei.